Serahema Encyclopedium

Din guide till Serahema

Varelserna

Bestiarium

I detta bestiarium samlar vi allt från småfolket till väldiga vidunder, men även mer mänskliga raser som fhulrai och havein. Serahema är en värld rik på både flora och fauna, men många av arterna har fått stå tillbaka i takt med att samhället har utvecklats.

AKu

En ökenvarelse som ser ut som en korsning mellan bältdjur och en grävling. Har en kloförsedd tagg som griper tag i bytet och pumpar in dödligt gift. När den äter bytet bildas en restprodukt av giftet vilket utsöndras via särskilda körtlar. Detta gift är starkt hallucinatoriskt och en eftertraktad drog (se Sen’Dakin).

Dashepti

Svartmagiker svurna åt Naemin. Deras blodmagi ger dem bland annat förmågan att anta skepnaden hos diverse rovdjur och asätare. De flesta dashepti är även Savmästare.

Fhulrai

En ras sprungen från de människor som en gång fann Naemins tillflyktsort. Genom årtusenden av avel och mörkerkrafternas inflytande har de få mänskliga drag kvar. De är minst huvudet högre än en fullvuxen man och kraftigare byggda. Huden har en blek gråaktig hy och håret är svart. De är oerhört blodtörstiga och äter gärna upp sina offer om de hinner med. Generellt låg intelligens.

Ghitani

Levande döda magiker i Karesh. Kontrolleras av högt uppsatta magiker.

Ghurda

En blodtörstig varelse i Vhasdins djungel. Lever i flock och kan anpassa hudens färg efter omgivningarna.

Drake

En gång fanns drakar i Serahema men nu är de förmodligen utrotade.

Grinn

En sorts flygdrake som i fantasysammanhang brukar kallas wywern, men i Serahema kallas den grinn.

GRIP

 

Enhörning

 

Havein

Enligt legenden är de ljushyade jättar med finlemmade drag och enfärgade ögon där olika individer kan ha olika färg, blå, röda, svarta, hela färgspektret. Egentligen inte mänskliga men sägs ha både språk och kultur.

Kraahl

Jättelika ökenvarelser som påminner om tusenfotingar.

Jätte

 

Leomynx

Ett enormt behornat kattdjur som lever på snövidderna norr om Forlos. En oerhört intelligent art som kan kommunicera med människor via telepati. Lever mest i ensamhet, men samlas ibland med andra leomynxer för att sjunga under stjärnorna. Denna sång sägs vara det vackraste man kan höra. Huvudfödan utgörs av snövalar.

LINDORM

NAttlöpare/Shishta

Ett slags varulv som ofta kontrolleras av dashepti. Shishta är det niriska namnet på dessa odjur och härstammar från fhulrais språk yokthor.

Skogsherde

Snöval

 

Tomte

 

Torilk

En medelstor sötvattensfisk. Förekommer i de flesta insjöar i Serahema, även Antaliasjön.

Troll

Älva

Ängel

© 2024 Serahema Encyclopedium

Tema av Anders Norén