Serahema Encyclopedium

Din guide till Serahema

Personerna

Historiska PERSONER

Det finns de som gör större avtryck än andra i historien och här har vi samlat några av Serahemas främsta hjältar.

MArxan Den Store

En äventyrare som var beryktad redan under sin levnad och har gett upphov till många legender och sagor. Man vet inte exakt under vilken tidsålder Marxan levde, men det sägs att han sökte efter svärdet Åskvigg, trots att han själv var ägare till det lika beryktade svärdet Inethrin, även kallat Draktand.

Shareena Vildhonung

Sägnerna om henne är hundratals, kanske tusentals, år. Hon var prinsessa i ett rike någonstans där Niriat, Dorlog och Menador möts idag. När hon var liten och fortfarande låg i vaggan rövade hennes farbror bort henne och födde upp henne som sin egen dotter. Han fick henne att hata sin far, kungen. När hon var tjugo år följde hon med sin farbror ut i krig mot sin far. Vid det här laget var hon redan beryktad för sin skicklighet med svärdet. Hon och fadern möttes i stridens avgörande stund, ovetande om sitt släktskap, och kungen dog för Shareenas hand.

Trots att hon hade fällt den fiende hon kände ett så stort hat för kunde hon inte känna någon glädje, bara en stor sorg. För att få svar på sina känslor gick hon till ett orakel och sanningen uppdagades för henne. I raseri och förtvivlan förvandlade hon oraklet till sten med sitt magiska svärd Lunathin och drog genom detta på sig en förbannelse som gjorde henne odödlig, till den dag hon av sann kärlek ger sitt liv. Hon försökte ta sitt eget liv, men det gick inte. Då återvände hon och dräpte sin farbror, men detta förvärrade bara hennes öde. Det sägs att hon ännu vandrar i Serahema och försöker hjälpa dem som är i nöd, i hopp om att själv kunna gå vidare till andevärlden.

 

På den tiden då hon ännu inte hade dragit ut i det ödesdigra kriget mot sin riktiga far, vandrade hon i Dorlogs stora skogar och hörde då ett rop på hjälp. Hon fann en man som höll på att drunkna i en skogstjärn och räddade honom från dödens klor. Mannen var prins av Dorlog och när hon andades liv i honom slog han upp ögonen och där det tidigare hade rått stillhet började nu hans hjärta att slå och han blev förälskad i den vackra uppenbarelse som hade räddat livet på honom. Hon besvarade hans kärlek, men så kom kriget och hennes öde tog en annan bana. Vildhonung var det namn prinsen gav henne och han slutade aldrig att söka efter henne.

Det finns idag en berömd visa som sägs handla om Shareena Vildhonung (klicka här för att läsa/lyssna).

Shonaby

Shonaby var en mäktig magiker vars kanske främsta bedrift var då han ensam lyckades besegra de demoner som härjade staden Aeylyn i Landanor. Då stadens styrande vägrade betala den enorma lösensumma han begärde i ersättning för sina tjänster släppte han lös en av demonerna. Demonen dödade de som inte lyckades fly och sägs ännu idag härja ruinstadens kusliga gator. Sedan dess har kunskapen om demonbesvärjning gått förlorad men det sägs att man kan läsa om detta och många andra sällsamma besvärjelser i den bok Shonaby tros ha lämnat efter sig. Det är idag okänt var boken finns, om den ens finns. Vissa historiker hävdar att det i själva verket var Shonaby själv som manade fram de demoner som plågade Ayelyn och att han nu befinner sig i demonvärlden Kherim där han är furste över demonerna.

KARAKTÄRSINDEX

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

© 2024 Serahema Encyclopedium

Tema av Anders Norén